Bekijk hier welke fietsmaat geschikt is voor jou.

Volwassen fietsen

Tot deze categorie behoren volwassen omafietsen, transportfietsen, damesfietsen, herenfietsen en elektrische fietsen. De wielmaat hiervan is altijd 28 inch.


Een nog nauwkeurigere bepaling voor de fietsmaat is aan de hand van de binnenbeenlengte. De binnenbeenlengte verschilt namelijk aanzienlijk bij personen van dezelfde lengte. Hoe werkt het?

  • Meet uw binnenbeenlengte door met uw benen zo’n 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten. Als u deze lengte, in centimeters, vermenigvuldigt met 0,68, krijgt u de bijbehorende framemaat.
  • Als de uitkomst tussen twee maten in ligt, geldt de volgende vuistregel: gebruikt u de fiets sportief, kies dan de kleinste van de twee maten. Gebruikt u de fiets voornamelijk als tourfiets, neem dan het grotere frame.
  • Bij fietsen met een geveerde zadelpen trekt u 4 cm van de ideale framemaat af.
  • Natuurlijk kunt u ook de framemaat van uw vorige fiets opmeten. Dit is de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas. Zoals hierboven vermeld, geldt voor fietsen met een geveerde zadelpen een correctie van 4 cm.

Kinderfietsen

Voor kinderen is alleen de wielmaat belangrijk en dus niet de framemaat. De veiligheid op de fiets wordt grotendeels door de wielmaat bepaald. Kunnen ze bij een noodstop makkelijk met hun voeten aan de grond? De juiste wielmaat wordt onder andere bepaald door de lengte van het kind. Tot deze categorie behoren kinder omafietsen, jongensfietsen, meisjesfietsen en loopfietsen.

Een nog nauwkeurigere bepaling voor de fietsmaat is aan de hand van de binnenbeenlengte. De binnenbeenlengte verschilt namelijk aanzienlijk bij kinderen van dezelfde lengte. Hoe werkt het? Meet de binnenbeenlengte van uw kind terwijl uw kind met zijn of haar benen 15 cm uit elkaar staat. Meet de afstand tussen de grond en het kruis. Aan de hand van de volgende tabel kunt u vervolgens zien welke inchmaat bij de lichaamslengte en de binnenbeenlengte van uw kind past.

Vouwfietsen

Racefietsen